Trance Academy pres. Swen van der Endt

Beginning with  the Endt

Laten we bij het begin beginnen: Hoe is het allemaal begonnen met produceren?
Ik denk dat het nu ongeveer 5 jaar geleden is dat ik in aanraking kwam met Trance. Het begon met een avondje door Youtube te gaan en kwam per toeval Armin Van Buuren tegen. Ik had er nog nooit van gehoord maar na wat Google’en zag ik dat hij nummer 1 DJ van de wereld was en ben ik mij meer gaan verdiepen in zijn muziekstijl en vergelijkbare artiesten. Er ging een wereld voor mij open! Ik was zo geïnteresseerd in hoe de muziek in elkaar zat en hoe ze het maakte dat ik me daar in heb gestort: onderzoek doen, de demo van Fruity Loops gedownload en van daaruit is het allemaal begonnen.

Je hebt een brede smaak, “Argentum” en bijv. “Roaming Hearts” liggen vrij ver uit elkaar. Heb je een focus welke richting je op wil binnen de Trance of kijk je gewoon wat er op je pad komt?
Op dit moment is het vooral kijken wat er op mijn pad komt. Als ik aan een nieuwe plaat begin open ik gewoon een blanco project en met een beetje zoeken naar wat inspirerende sounds en samples krijg ik een ingeving en hoor ik in mijn hoofd al hoe de plaat moet gaan klinken. Die ene ingeving is voor mij ook echt de enige manier hoe het eind resultaat moet zijn en daar werk ik naartoe. Op het moment brengt mij dat nog alle kanten op, van diep en progressive tot melodisch en uplifting. Natuurlijk wil ik uiteindelijk werken naar een stijl, maar dat is nog even mijn weg vinden.

Welke producers inspireren jou?
Dat is een redelijk lastige vraag om te beantwoorden omdat ik niet echt af ga op de naam van de producer. Ik luister vooral of de plaat mij pakt. Ik zal ook eerder de naam van een plaat onthouden dan de naam van de artiest. Maar als ik even in mijn huidige Spotify playlist kijk luister ik veel naar Ferry Corsten, Super8 & Tab, Andrew Bayer en Eric Prydz.

Vraagje van de producers: Heb je goede tips voor de mastering en welke VST’s gebruik je daarvoor?
Om heel eerlijk te zijn doe ik zelf niets aan mastering. Ik zie masteren en produceren als twee compleet verschillende onderdelen en zo lang ik nog niet 100% tevreden ben over al mijn ‘’production skills/kennis’’ zal ik me ook niet gaan verdiepen in mastering. Je mastering kwaliteiten kunnen nog zo goed zijn, maar zo lang je producties slecht klinken zal het na de mastering nog steeds slecht zijn. Ik kan voor de mastering maar 1 goede tip geven: Zoek een mastering engineer die jouw sound het beste kan complimenteren en jou de feedback kan geven over je producties om het eind resultaat perfect te laten klinken, totdat jij alle ins en outs betreft mastering kent en met het volle vertrouwen jij je eigen platen kan masteren.

Wat is het hoogtepunt tot nu toe?
Dat ligt eraan wat je als hoogtepunt ziet. Aan de ene kant zou ik zeggen de support die “Sound Of Goodbye” heeft gekregen en de release op Flashover. Aan de andere kant ben ik verder gegaan met produceren omdat ik niet alleen mijzelf, maar ook andere mensen wilde inspireren met mijn muziek en dat kan alleen door een zo groot mogelijk publiek te bereiken en dan ga je niet kijken naar een enkele plaat maar naar alle platen die je uit hebt mogen brengen.

Wat kunnen we het komende jaar van Swen van der Endt verwachten?
Op het moment heb ik een paar platen liggen die zo goed als af zijn, er komt een nieuwe collab met Ben Stone aan en ik ben met Tim Verkruissen aan een plaat bezig die voor 50% af is en ik kan niet wachten tot jullie die kunnen horen 🙂

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *