Trance Academy pres. Mark van Rijswijk

Mark, je nieuwe plaat “Fünk” is net uit op Alltum. Een plaat die goed in je warm-up set op Trance Academy zou passen, maar iets compleet anders dan bijvoorbeeld “Lost” of “Annecy”. Zie je je veelzijdigheid als een goed punt of maakt het je lastig in een hokje te plaatsen?

Aan de ene kant is het prettig om gewoon lekker te doen waar ik zin in heb. Ik denk dat ik in mijn hele leven nog nooit achter elkaar twee platen in dezelfde stijl heb gemaakt. Het is een goede manier om mezelf te uiten en het is voor mij het leukste onderdeel van muziek maken. Aan de andere kant begrijp ik dat het lastig is om mij in een hokje te plaatsen. Zeker als mensen een remix van mij willen hebben, dan kan ik niet garanderen welke stijl ze terug kunnen krijgen. Misschien is het een vloek, maar het is wel mijn vloek. En een soort mijn handelsmerk.

Wat is je favoriete stijl om te produceren?

Dat is dus erg lastig om te zeggen! Ik vind vele stijlen leuk om te produceren. Maar de dingetjes waar ik het meest blij van wordt zijn nummers die een beetje funky zijn of wat groove hebben. Een beetje disco of jaren 80 synthwave vibes. Maar een ouderwetse uplifting Trance beuker, daar heb ik ook veel lol mee! Zelf uitstapjes naar dubstep en hardstyle zijn favorieten van me. Ik kan hier echt geen duidelijk antwoord op geven.

Welke producers vind je zelf goed?

Ook hier is mijn smaak ontzettend breed. Ik heb enorme bewondering voor Noisia, Noisecontrollers en Porter Robinson. Maar ook voor non-EDM producers hoor! Ik heb een erg brede muzieksmaak. Zolang je kan horen dat er veel energie, liefde en creativiteit in zit (en een goede mix) dan vind ik het al gauw vet!

Je hebt de opleiding Sound Education gedaan. Is een audio-opleiding iets wat je andere DJ/Producers ook aan kunt raden? En zo ja, hoe heeft je dit geholpen?

Ja. Ik raad het aan. Ondanks dat ik dacht veel te weten voordat ik de opleiding deed, heb ik in een jaar zó ontzettend veel geleerd. Vooral omdat de opleiding niet alleen gericht is op elektronische muziek, maar ook op andere stijlen muziek. Rock, jazz, hiphop, trance, hardstyle, trap, filmmuziek, sound effects, noem het maar op. Het komt allemaal voorbij. Voor sommige dingen gaan ze echt de diepte in, zoals het hele productieproces van een rocknummer bijvoorbeeld, terwijl andere lessen eenmalig tussendoor zijn. Muziektheorie en syntheselessen zijn goede voorbeelden daarvan. Flinke hoeveelheid basistheorie, die je in je eigen tijd verder kunt gaan leren. Om het laatste stukje van je vraag te beantwoorden: Het heeft me geholpen beter te arrangeren, beter te mixen, nog meer out-of-the-box te denken en betere melodieën en akkoorden te schrijven. Ook een flink aantal nieuwe connecties kan geen kwaad natuurlijk!

Wat kunnen we de komende tijd verwachten qua producties?

Dat weet ik zelf niet eens! Nee, geintje. Alhoewel ik serieus nooit een idee heb welke muziek ik ga maken, ben ik de afgelopen week bezig geweest met een dikke uplifting trance plaat. Ook heb ik een collab samen gedaan met Trance-O-Matic (T.O.M.) ! Een vette progressieve trancer als je het mij vraagt. De première van die track zal op Trance Academy zijn, dus zorg dat je erbij bent!

Je produceert heel veelzijdig, maar wat mogen we van een DJ set van Mark van Rijswijk verwachten?

Als het kon, zou ik van alles draaien! Maar, ik denk dat ik het rustig ga houden. Ik begin met wat House of Trance op een lager tempo. Ik heb zelf ook een aantal platen gemaakt die in die categorie vallen. Ook komt Fünk gegarandeerd voorbij en daarna zien we wel hoe de set verloopt! Ik ben geen ervaren DJ, maar meer een studiobeest. Dus het is een leuk en spannend uitstapje voor mij! Ik heb er zin in!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *